Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

H Ν.Δ. ΘΕΛΕΙ (!), ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕ … ΜΠΟΡΕΙ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΛΟΓΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ…


Η ΕΙΔΗΣΗ

Τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων πρόκειται να προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Κατά τον υπουργό «μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.»

»Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος», καταλήγει ο κ. Στυλιανίδης.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η Ν.Δ. και πρώτος και καλύτερος ο Αντώνης Σαμαράς θέλει 2 ψηφοδέλτια στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ένα για τους υποψηφίους δημάρχους και ένα για όλους μαζί τους δημοτικούς συμβούλους.

Το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου θέλει και επιμένει στο παλιό σύστημα των δημοτικών εκλογών…

Η Αριστερά δεν μπορεί (κατά την γνώμη μας) παρά να τεθεί προοδευτικά με το «νέο σύστημα»…

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τις πολιτικές διαθέσεις των κομμάτων θα διαπιστώσει ότι η Ν.Δ. κάνει μια προοδευτική υπέρβαση και αφήνει πίσω της το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου (πιστεύουμε ότι δεν συμφωνεί στο συγκεκριμένο θέμα με τον Πρόεδρο του το όλον ΠΑΣΟΚ), γιατί φυσικά έχει να αποκομίσει και σημαντικά, όπως υπολογίζει και δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε εδώ, κομματικά οφέλη ή επειδή αυτή τη δεδομένη πολιτική στιγμή την συνφέρει…

Από την άλλη το «ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου» θεωρεί ότι κομματικά οφέλη θα καθιζάνουν και θα είναι «πράσινα», εάν πάμε στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με το «παλιό σύστημα»…

Μένει στην Αριστερά, να υπερβεί το «χαμηλό κομματικό εμπόδιο» του κομματικού οφέλους και να σπρώξει προοδευτικά τα αυτοδιοικητικά πράγματα, χρησιμοποιώντας και την σημερινή βούληση της Ν.Δ., προς το «νέο σύστημα», που, πέραν των κομματικών υπολογισμών, θα είναι δημιουργός μιας καλύτερης και πιο σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα υποβοηθήσει στην εκλογή των καλύτερων και ικανότερων, που θα επιβάλλει την σύνθεση στα νέα δημοτικά συμβούλια, που θα εξαφανίσει τις … μη αναλογικές πλειοψηφίες (στην ουσία κατασκευασμένες μειοψηφίες τις περισσότερες φορές), κ.ο.κ.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!  

Κατά τη γνώμη μας, ανεξάρτητα από τις όποιες χαμηλού ποιοτικού, δημοκρατικού και αξιοκρατικού ύψους κομματικές επιλογές ή στιγμιαίες κομματικές σκοπιμότητες κάποιων κομματικών διοικήσεων, εκείνο που πρέπει να … εκμεταλλευτεί η υγιώς σκεπτόμενη κοινή (πολιτική) γνώμη, αλλά και η διακομματική γνώμη (που ευτυχώς υπάρχει ακόμα!) είναι ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ … ΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ!   

Η σωστότερη πιστεύουμε λύση, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, θα ήταν να υπάρχουν μόνο δύο ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές.

Στο ένα, να μετέχουν  όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και με βάση τους περισσότερους σταυρούς που θα λάβει ο πρώτος να καταλάβει το δημαρχιακό θώκο.

Και στο δεύτερο ψηφοδέλτιο, να συμπεριληφθούν όλοι μαζί οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Προκειμένου να μπορεί ο ψηφοφόρος να επιλέξει τους πλέον άριστους, οι οποίοι διαφορετικά είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα ψηφοδέλτια και «πνίγονται», λόγω της δυνατότητας του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό δημοτικών συμβούλων. Με συνέπεια πολλές φορές να είναι πολύ χαμηλής ποιότητας το πολιτικό προσωπικό και οι δήμοι να συνεχίζουν να βουλιάζουν στο ίδιο τέλμα.

Είναι μία πρόταση πιστεύουμε ρεαλιστική, η οποία εάν θα υιοθετηθεί, θα δώσει νέα ώθηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διαφορετικά ο θεσμός οδεύει ολοταχώς προς το γκρεμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου